Energie-neutrale starterswoningen in Hilvarenbeek

De Gemeenschapslijst heeft niet meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. De politieke vereniging Gemeenschapslijst is actief en volgt de Beekse politiek vanaf de zijlijn.

Een artikel in het Brabants Dagblad van 28 oktober trok de aandacht van de Gemeenschapslijst: Energie-neutrale huizen te koop, maar wáár moeten ze komen? Nu op de markt: starterswoningen die meer energie opwekken dan ze verbruiken. Met drie slaapkamers en veel zonnepanelen.

De Gemeenschapslijst weet wèl waar deze huizen moeten komen. In onze gemeente! Immers, in het Samenlevingsakkoord 2022-2026 is te lezen dat Hoi Werkt staat voor “een schone, groene en duurzame leefomgeving, met nieuwe woningen, andere woonvormen en een gevarieerd woningaanbod. En dit is zo’n aanbod: een standaardmodel woning: 90 m2 met 3 slaapkamers, tussen de 275.000 en 300.000 euro. Inclusief grond.

In 2018 waren er 75 jongeren die mee wilden doen aan het startersproject Gelderakkers 2. Volgend jaar worden slechts 24 starterswoningen gebouwd in Gelderakkers 2. Veel afvallers willen nog steeds in Hilvarenbeek wonen. En er is natuurlijk weer nieuwe aanwas van starters. Vraag genoeg dus.

De Gemeenschapslijst roept het college en met name wethouder Piet Machielse op om proactief stappen te zetten om de jeugd in ons dorp te laten wonen. Actief reageren op het genoemde artikel (zoek op bd.nl op energieneutrale). Want alleen dan gebeurt er wat.

Als je ook je handen uit de mouwen wilt steken zodat er bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een professioneel lokaal alternatief is, meld je dan aan op het emailadres: info@gemeenschapslijst.nl

Jos Abrahams